XXVIII-CUMHURIYET

ATATÜRK, CUMHURIYET ve DEMOKRASI

İZCİler İZCİ olurken "Vatanima karsi görevlerimi en iyi sekilde yapacagima and içerim" diyerek söz verirler. Türkiye cumhuriyetinin kurucusu büyük önderimiz Atatürk Türkiye Cumhuriyetini siz gençlere yani siz İZCİlere birakmistir. Türkiye İZCİleri Büyük Atatürk'ün emanetini sonsuza kadar koruyacaklardir.

 

ATATÜRK ILKELERI

ATATÜRK TARAFINDAN KENDI ILKELERININ TANIMI

Atatürk ilkelerini hakkinda yorum yapmak yerine ilkeleriyle ilgili olarak Atatürk'ün kendi söyledikleri kaynaklariyla verilmistir. İZCİlerin böylece Atatürk'ün ilkeleriyle neyi kastettigi daha net ortaya konmaya çalisilmistir.

 

CUMHURIYETÇILIK

Türk Milleti,halk idaresi olan cumhuriyetle idare olunur. (Afet inan-Medeni 8ilgiler ve M.Kemal Atatürk'ün EI Yazilari sh.352)

Türk Milleti'nin yaradilisina ve karakterine uygun idare, cumhuriyet idaresidir. Bugünkü Hükümetimiz, dogrudan dogruya milletin kendi kendine, kendiliginden yaptigi bir devlet teskilati ve hükümetidir ki, onun adi Cumhuriyet'tir. Artik hükümet ve millet arasinda geçmisteki ayrilik kalmamistir. Yönetim halk, halk yönetim demektir. (Söylev ve Demeçler C.III sh.75, C.II sh.230)

Demokrasi prensibi, egemenligi kullanan araç ne olursa olsun, esas olarak milletin egemenligine sahip olmasini ve sahip kalmasini gerektirir. Bizim bildigimiz demokrasi siyasaldir. Onun hedefi, milletin idare edenler üzerindeki kontrolü sayesinde siyasal özgürlük saglamaktir. (Afet inan -M.Kemal Atatürk'ten Yazdiklarim sh. 71 , 73)

 

MILLIYETÇILIK

. Biz dogrudan dogruya milliyetperveriz, Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanagi Türk toplulugudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa o topluma dayanan cumhuriyette o kadar kuvvetli olur. (Afet inan-M.Kemal Atatürk'ten Yazdiklarim sh.88)

. Diyarbakirli, Vanli, Erzurumlu, Trabzonlu, Istanbullu, Trakyali ve Makedonyali, hep bir milletin evlatlari, hep ayni cevherin damarlaridir. (M. Kemal Kop-Atatürk Diyarbakir'da sh.4)

 

HALKÇILIK

Halkçilik demek, devletin bütün kudret ve egemenliginin halktan geldigini, Türk camiasi içinde, fert, aile ve sinif ayricaligi bulunmadigini, kanun önünde herkesin esit oldugunu ifade etmek demektir. Bu formül demokrasinin ifadesidir. (A. Riza Türel-Izmir Barosu Dergisi sayi 8, sh.413)

Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkina Türk Milleti denir. (Afet inan-Medeni Bilgiler ve M.Kemal Atatürk'ün EI Yazilari sh.351)

Türkiye halki, irkça, dince ve kültürce ortak, birbirlerine karsilikli hürmet ve fedakarlik hisleriyle dolu, kaderleri ve menfaatleri müsterek olan sosyal bir toplumdur. (Söylev ve Demeçler C.I sh. 221 )

Bence, bizim Milletimiz, birbirinden çok farkli çikarlari olan ve bu itibarla birbirleriyle mücadele halinde bulunagelen çesitli siniflara malik degildir. Mevcut siniflar birbirinin tamamlayicisi niteligindedir. (Söylev ve Demeçler C.II sh. 82)

 

LAIKLIK

Mensubu olmakla mütmain (tatmin) ve mes'ut bulundugumuz Islamiyet dinini yüzyillardan beri alisilmis oldugu üzere bir politika araci durumundan kurtarmak ve yüceltmenin kesin elzem oldugu gerçegini gözlüyoruz. Kutsal ve tanrisal olan inanç ve vicdani kanaatlerimizi, karisik ve dönek olan her türlü çikar ve tutkusuna sahne olan politikacilardan ve politikanin bütün organlarindan bir an evvel ve kesinlikle kurtarmak, milletin dünyevi ve uhrevi (ahretle ilgili) saadetinin emrettigi bir zorunluluktur. (Söylev ve Demeçler C.I sh. 330)

Din Iüzumlu bir müessesedir. Dinsiz bir milletin devamina imkan yoktur. Yalniz surasi var ki din, Allah ile kul arasindaki bagliliktir. Softa sinifinin din simsarIigina müsaade edilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler, igrenç kimselerdir. iste biz bu duruma karsiyiz ve buna müsaade etmiyoruz. (Kiliç Ali - Atatürk'ün Hususiyetleri sh. 116)

Artik Türkiye, din ve seriat oyunlarina sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa kendilerine baska taraflarda sahne arasinlar. (Söylev ve Demeçler C.III sh. 76)

 

DEVLETÇILIK

Bizim izlemeyi uygun gördügümüz devletçilik prensibi bütün üretim ve dagitim araçlarini fertlerden alarak milleti büsbütün baska esaslar içinde düzenlemek amacini güden, özel ve kisisel ekonomik tesebbüse ve faaliyete meydan birakmayan sosyalizm prensibine dayali kollektivizm, komünizm gibi bir sistem degildir. Özet olarak bizim güttügümüz "devletçilik'' ferdi çalisma ve faaliyeti esas tutmakla beraber, mümkün oldugu kadar az zaman içinde milleti refaha, memleketi bayindirliga eristirmek için, milletin genel ve yüksek menfaatlerinin gerektirdigi islerde özellikle ekonomik alanda, devleti fiilen ilgilendirmektir.

Devletin siyasal ve düsünsel hususlarda oldugu gibi bazi iktisadi islerde de düzenleyici rolü prensip olarak kabul edilmelidir. Buradaki güçlük; devlet ile ferdin karsilikli faaliyet alanlarini ayirmaktir. Devletin faaliyet sinirini çizmek ve dayanacagi kurallari tespit etmek, diger yandan da vatandasin ferdi tesebbüs ve faaliyet özgürlügünü kisitlamamak, devleti yönetmekle yetkili kilinanlarin düsünüp tayin etmesi gereken bir meseledir.

Prensip olarak devlet, ferdin yerine geçmemelidir. Fakat, ferdin gelismesi için genel sartlari göz önünde bulundurmalidir. Bir de ferdin kisisel faaliyeti, ekonomik gelismenin esas kaynagi olarak kalmalidir. Fertlerin gelismesine engel olmamak, onlarin her bakimdan oldugu gibi özellikle ekonomik alandaki özgürlük ve tesebbüsleri önünde, devletin kendi faaliyeti ile bir engel vücuda getirmemesi, demokrasi prensibinin önemli esasidir. O halde diyebiliriz ki, ferdi tesebbüs gelismesinin bir engel karsisinda kalmaya basladigi nokta, devlet faaliyetinin sinirini teskil eder. Bu bakimdan genellikle belli zaman ve alanda sürekli bir özel nitelik gösteren ekonomik bir isi, devlet üzerine alabilir. (Afet inan-M.Kemal Atatürk'ten Yazdiklarim sh.66, 67)

 

INKILAPÇILIK

Yaptigimiz ve yapmakta oldugumuz inkilaplarin gayesi; Türkiye Cumhuriyeti halkini tamamen modern ve bütün anlam ve biçimi ile uygar bir toplum haline getirmektir. inkilabimizin asil hedefi budur. Bu gerçegi kabul etmeyen zihniyetleri darmadagin etmek zorunludur. Simdiye kadar milletin beynini paslandiran, uyusturan bu zihniyette bulunanlar olmustur. Herhalde zihniyetlerde mevcut hurafeler tamamiyla kovulacaktir. Onlar çikarilmadikça beyinlere gerçegin isiklarini sokmak imkansizdir. (Söylev ve Demeçler C.II h. 214)

 

Mes'ut inkilabimizin aleyhinde düsünce ve duygu tasiyanlari aydinlatip, dogru yolu göstermek, aydinlara düsen milli görevlerin en önemlisi ve birincisidir.(Söylev ve Demeçler C.II sh. 69)

Memleket davalarinin ideolojisini, inkilaplarimiz yönünden anlayacak, anlatacak, nesilden nesile yasatacak kisi ve kurumlari yaratmak lazimdir. (Söylev ve Demeçler C.I sh. 386)

 

ATATÜRK ÖZDEYISLERI

 

 İZCİLİKTEKI BAGLANTISI

1- Ben sporcunun zeki, çevik ayni zamanda ahlaklisini severim.

1- Kendini bedence saglam, fikirce uyanik, ahlakça dürüst olmak için elimden geleni yapmalidir. 

2- Hatta müdafaa yoktur, sathi müdafaa vardir; o satih da vatan toprakladir. Ey Türk gençligi! Birinci vazifen Türk istiklalini, Türk cumhuriyetin ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.  2- İZCİ yurduna ve milletine sadiktir. İZCİ vatanina karsi vazifelerini yerine getirir. 

3- Türk, ögün, çalis, güven. 3- İZCİ çaliskandir, baskalarina yardimci ve yararli olur.

4- Saglam kafa saglam vücutta bulunur.  4- İZCİ bedence saglam, fikirce uyaniktir. 

5- Ben fikri hür, vicdani hür, irfani hür nesiller isterim. 5- İZCİ fikir, öz ve hareketlerinde açik ve dürüsttür.

6- Ormansiz bir yurt düsünülemez.  6- İZCİ bitkileri ve hayvanlari sever ve korur. 

7- Din vardir ve lüzumludur.  7- Tanriya karsi görevlidir. 

8- Millete hizmet eden onun efendisi olur.  8- İZCİ vatanina, milletine ve ailesine sadiktir. 

9- Tek bir seye ihtiyacimiz var, o da çalismaktir.Türk milleti çaliskandir. Türk milleti zekidir. Vatan, insanlarin omuzlari üzerinde yükselir.  9- İZCİ çaliskandir. İZCİ daima hazirdir. İZCİ topluma hizmet eder.

10- Yurt sulh, cihanda sulh 10- Bütün dünya İZCİleri kardestir.