erisi.com
 
ANASAYFA denizcilik linkler
Felsefe Kişisel Gelişim Haritalar Paradigma İzcilik Futbol Resimler Türk Tarihi Atatürk

TEMEL BILGILER
OBAN      OYMAGIN
İZCİLİK RUHU
İZCİ ISARETLERI
HAYDI KAMPA
İZCİ ISARETLERI

HAYDI KAMPA
DOGA YÜRÜYÜS
KENTTE YÜRÜYÜS
OYUNLAR
IZ ISRETLERI
DIN VE AHLAK

İZCİ SARKILARI
METEOROLOJI
CUMHURIYET
YANGININ CESITLERI
DEPREM
SIVIL SAVUNMA

İLK YARDIM 1
DOGA DOSTLARI
CEVRE VE İZCİ
İLK YARDIM 2
RAPORLASMA

ILETISIM

XXIX-DIN VE AHLAK

İZCİligin amaçlarindan biri gençleri topluma hayirli ve faydali birer fert olarak yetistirmektir. Bu amaç dogrultusunda gençlerin manevi ve ahlaki gelisimleri büyük önem arzetmektedir. Manevi ve ahlaki degerlerden yoksun bir toplumun çagdaslasabilmesi mümkün degildir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'e göre de bir milletin hayatinda din, dil, sanat, ahlak, hukuk, iktisat ve ilmin çok önemi vardir. Bunlara önem vermeyen ülkenin yükselmesi düsünülemez. Atatürk " Hiç bir millet yoktur ki ahlak esaslarina dayanmadan yükselsin." ve "Camilerin kutsal minberleri, halkin ruhi, ahlaki gidalarina en yüksek ,en verimli kaynaklaridir." demistir. Bir inanca asiri baglanmak, diger inanç ve ahlak degerlerine karsi çikarak kin beslemek taassupluk yani bagnazliktir ve İZCİLİK felsefesiyle bagdasmaz.

 

DIN

İZCİLİK andinin ilk kelimesi bildigimiz gibi "Tanriya" diye baslamakta ve "Tanriya, vatanima karsi vazifelerimi yerine getirecegime ……. And içerim" diye tamamlanmaktadir. Bu giris uluslararasi bütün İZCİ andlarinda mevcuttur. İZCİler bu nedenle mensup oldugu dinin gereklerini İZCİLİK yasamlari boyunca yerine getirirler.

And ve türenin açiklamalari sirasinda da gördügümüz gibi İZCİLİK uluslararasi bir hareket olan İZCİLİK din ve irk ayrimi gözetmez. Her İZCİ bir dinin mensubudur. Her irk ve dinden İZCİler bu hareketin birer üyesidir. Hiç bir İZCİ dini görüs ve ibadedinden dolayi kinanamaz ve hiç bir İZCİ din konularinda zorlanamaz.

İZCİler yemek öncesinde dua ederler ve bulduklari yiyecekler için sükrederler. Toplanti sonunda liderler İZCİleri kisa bir süre iyi dilek duygulariyla basbasa kaldiklarinda kendi içlerinden dualarini okurlar ve kendisi, ailesi, vatani ve insanlik adina tanridan iyi dilekte bulunurlar.

Din kurallari yaratici olan Tanri tarafindan konulan, peygamberler araciligiyla insanlara bildirilen, akil sahiplerini kendi istekleriyle iyiliklere yönlendirerek dünyada ve ahirette mutluluga ulastirmayi amaçlayan ilahi kurallar bütünüdür.

Yüce bir kudrete inanma ve ibadet etme egilimi insanin yaradilisindan kaynaklanmaktadir.

Insanlik tarihi incelendiginde , yeryüzünde geçmiste yasanmis ve halen yasanmakta olan pek çok din oldugu anlasilir. Dinler genellikle kuruculari mensuplari, nitelik ve içeriklerini yansitan isimlerle anilirlar. Halen yeryüzünde mensubu bulunan belli basli dinler sunlardir. Islamiyet, Hiristiyanlik, Yahudilik, Budizm, Hinduizm, Sihizm,Taoizm, Konfüçyüsçülük.

Yasayan ilahi dinlerin ilki olan Yahudilik; Hz. Musa tarafindan bildirildiginden Musevilik de denilmektedir. Yahudi kelimesi Hz. Yakub'un ogullarindan Yahuda'nin soyundan gelenlere verilen addir. Yahudilere ayrica Hz.Yakub'un lakabi olan "Israil" den dolayi Israilogullari da denilir. Bugün yeryüzünde 20 milyona yakin Yahudi vardir. Yahudiligin kutsal KİTABI Tevrat'dir. Musevilikte ibadet evlerde de yapilmakla birlikte "Havra" da denilen "sinagog"larda yapilir. Günlük ibadetleri üç kez yapilan duadan ibarettir. Haftalik ibadetleri Cumartesi günleri sinagogda topluca yapilir. Cumartesi günleri ates yakmak, çalismak, tasit kullanmak gibi isler yasak olup ibadet ve dinlenmeye ayrilmistir. Ay takvimine göre kutlanan sekiz dini bayramlari vardir. Sinagog da resim ve heykel bulundurmazlar. Sinagog'a kadinlar basini örterek, erkeklerde "kipa" denilen takkeye benzer bir baslik takarak girerler. Yahudiler domuz eti yemezler.

Yasayan ilahi dinlerin ikincisi Hiristiyanliktir. Hiristiyanlik Hz. Isa tarafindan bildirilmis ve kutsal KİTABI "Incil"dir. Hiristiyan kelimesi Hz.Isa mesihe bagli demektir. Hz. Isa Filistin'deki Nasira kasabasinda Hz.Meryem tarafindan bir mucize olarak babasiz dünyaya getirildi. Kavmi önce bu durumu kinadi , ancak bebek Hz.Isa kendisinin Tanrinin kulu ve elçisi oldugunu, Allah'in kendisine kitap verecegini söyledi. Hz.Isa ya Tanri tarafindan " Incil" verildi. Yahudiler birçok mucize yaratmasina ragmen Hz.Isa'ya inanmadilar. Hz.Isa'ya yalnizca havariler denen on kisi inandi. Hz.Isa çarmiha gerildi. Hiristiyanligi havariler yaydilar. Bu ayrilma sirasinda farkli görüste kiliseler olustu ve basta Katolik, Ortodoks, Protestan olmak üzere birçok mezhepler olustu. Dünya nüfusunun beste biri Hiristiyan'dir. Ibadetlerini "papaz" ya da "rahip" denen din görevlileri baskanliginda "kilise" de yaparlar. Kutsal sembolleri "haç"tir ve ibadetlere çagri "çan"la yapilir. Günlük ibadetler sabah ve aksam iki kez Incil'den bölümler okunarak yapilir. Haftalik ibadetleri Hz. Isa'nin dirilis günü olduguna inanilan Pazar günleri mutlaka kilisede yapilir. Yillik ibadetler günes yili takvimine göre yapilan; Noel (24/25 Aralik), Paskalya, Haç Yortusu, Meryem Ana Günü ibadetleridir.

Yasayan ilahi dinlerin üçüncüsü ve sonuncusu olan Islamiyet; Allah tarafindan Hz.Muhammed (s.A.V.) tarafindan kirk yasindayken bildirilmistir. Islamiyetin peygamberi Hz.Muhammed (s.a.v.) ve kutsal KİTABI Kuran'dir. Hz.Muhammed son peygamberdir. Kurani Kerim önceki kutsal kitaplari dogruladigi gibi onlarin hükümlerini gelistirerek tamamlamistir. Islam inancina göre ; Allah'tan baska tanri yoktur, hiç birsey ona ortak kosulamaz ve ondan baskasina ibadet edilemez. Islam dinine göre ergenlik çagina gelmis insan yaptiklarindan sorumludur. Müslümanligi ilk olarak Hz.Muhammed'in esi Hz.Hatice kabul etmistir. Hz. Muhammed'in amcasinin oglu Hz. Ali'de müslümanligi ilk kabul edenlerdendir. Hz.Muhammed kizi Fatma'yi Hz.Ali ile evlendirdi. Diger çocuklari Hz.Muhammed ölmeden öldüler. Islamiyet yedinci yüzyildan itibaren büyük bir hizla yayildi ve Türklerde müslümanligi kabul ettiler. Halen basta Ortadogu olmak üzere Asya ,Afrika ve Avrupa da ….. milyon müslüman yasamaktadir. Müslümanlar ibadetlerini evlerde veya camilerde yaparlar. Günde bes vakit namaz kilinir. Cuma günü kutsal olup topluca camilerde ibadet edilir. Camilerde ibadetleri Hocalar ve imamlar yönlendirir. Yillik ibadet olarak Ramazan ve Kurban bayramlari en basta gelenleri olmak üzere ay takvimine göre kutlanir.

Ilahi dinlerin ortak yani hepsinin Tanri tarafindan peygamberler araciligiyla gönderilmesidir. Bu dinlerde ibadet ve ahlak açisindan birçok ortak yön vardir. Örnegin hepsinde, Tanri, melek, kutsal kitap, peygamber, ahiret, ve kader inanci gibi ortak inançlar bulunur. Ibadet, Nikah, Tövbe, Ibadete çagri gibi sekilsel ortakliklar vardir. Bütün ilahi dinlere göre il insan Hz.Adem'dir. Ilahi dinlerde bazi davranislara verilen ahlaki degerler çogunlukla aynidir. Örnegin dogruluk, hosgörülü olmak, alçak gönüllülük, sefkatli ve merhametli olmak , büyükleri saymak, küçükleri korumak bütün ilahi dinlerde bir erdem olarak görünür. Bu dinlere göre insan , Tanri'nin yaratigi en üstün varliktir. Insan akil ve iradesiyle diger varliklardan üstün kilinmistir.

 

AHLAK

İZCİ olurken "kendimi ……ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacagima serefim üzerine and içerim" diye söz veriyoruz. Nedir bu ahlak? Bu kadar önemli mi?

Ahlak kelime olarak ; güzel huylar, iyi nitelikler ve iyi davranislar olarak tanimlanir. Tanim olarak ise ; Ahlak , insanin iyi veya kötü olarak nitelendirilmesine yol açan manevi özellikleri, huylari ve bunlarin etkisiyle ortaya koydugu iradeli davranislarin bütünüdür. Ahlak insanin iyi ve kötü huylari sebebiyle kendi istegi ve iradesiyle gerçeklestirdigi davranislar bütünüdür.

Insan yaradilisi geregi bir toplum içinde yasamak ve isbirligi yapmak zorundadir. Bu nedende toplumda güzel davranislara yönlendirebilecek kurallarin olmasi gereklidir. Ahlak kurallari insanlara iyilik yapmayi ve kötülüklerden kaçinmayi ögütleyen kurallardir. Toplumun koydugu kurallara uyan ve toplumu mutlu edecek davranislari sergileyen insanlar toplumda sevilir, sayilir, lider olarak görülür ve onore edilir.

Din ve ahlak ,toplu yasayisin zorunlu kildigi görev ve sorumluluklari belirleyen, insanlarin birbirlerine karsi davranis biçimlerini belirleyen kurallar koyarlar. Din ve ahlak kurallari arasinda büyük bir benzerlik vardir. Her ikisi de dogru ile yanlisin,iyi ve kötünün, adaletin, bencilligin tanimlarini çok benzer olarak yaparlar. Kurallar arasinda benzerlik olmakla birlikte yerine getirmeme konusunda yaptirimlari farklidir. Ahlak kurallarin uygulanmasini kisinin vicdanina birakir.

Hem ülkemizdeki uluslararasi kamplarda, hem de yurtdisina gittiginizde yabanci kamplarda farkli dinlerden İZCİlerle beraber olacaksiniz. İZCİler bu tür kamplarda; bu dini ve manevi bilgiler isiginda hem kendi inançlarinin gereklerini yerine getirecek, hem de baskalarini dini nedenlerle kinamayacak, ibadet sekillerine ve farkli dini adetlerine saygi gösterecektir.

Bu sayfalar en iyi 800x600 ekran çözünürlüğü ve high-color renk ayarı ile izlenebilir.
Internet Explorer 5+ ve üstü kullanmanızı tavsiye ederim.