erisi.com
 
ANASAYFA denizcilik linkler
Felsefe Kişisel Gelişim Haritalar Paradigma İzcilik Futbol Resimler Türk Tarihi Atatürk

TEMEL BILGILER
OBAN      OYMAGIN
İZCİLİK RUHU
İZCİ ISARETLERI
HAYDI KAMPA
İZCİ ISARETLERI

HAYDI KAMPA
DOGA YÜRÜYÜS
KENTTE YÜRÜYÜS
OYUNLAR
IZ ISRETLERI
DIN VE AHLAK

İZCİ SARKILARI
METEOROLOJI
CUMHURIYET
YANGININ CESITLERI
DEPREM
SIVIL SAVUNMA

İLK YARDIM 1
DOGA DOSTLARI
CEVRE VE İZCİ
İLK YARDIM 2
RAPORLASMA

ILETISIM

VI-HAYDI KAMPA

HAYDI KAMPA

"İzci kamp yaptigi sürece yasar."

Baden Powell

Kamp! Herkes için heyecan dolu bir sözcük. Kamp özgürlük! Kamp eglence... Kamp macera.. Kamp… Yalnizca bu heyecan verici sözcügü söyle ve hemen o güzelim günleri düsün. Kamp Ateşinin alevlerinin aydinlattigi sen ve arkadaslarin.

Kamp özgürlügün ve İZCİLİK yasaminin zirvesi…

Kampta oymak odasinda aylarca çalisarak ögrendiginden çok daha fazlasini bir kaç günde ögrenebilirsin.

Kampta güçlenecek, daha saglikli olacaksin, kendine güvenin artacak. Dogaya karsi duydugun sevgi daha da derinlesecek. Baskalari ile iyi geçinmeyi ögreneceksin. Her kamptan daha güçlü bir oba ruhu, daha fazla İZCİLİK becerisi ile eve dönersin.

Kamptan mümkün oldugunca çok yararlanabilmek için iyi bir kampçi olman gerekir.Kampta en çok eglenenler kampçiligi iyi bilenlerdir. Böyle kampçilar için hava kosullari ne olursa olsun, her kamp bir basaridir. Basarili bir kamp gerçeklestirebilmek üzere herkesin kendi payina düseni yapmasi ile eglence için daha fazla zaman kalir.

Sehrin gürültüsünden uzakta ve arkadaslarinla birlikte bir geceyi dogada geçirmek İzciligi yasamak için ideal bir firsattir. Evden uzakta geçirecegin kampta eglence ve macerayi birlikte yasayacaksin. Fakat bu kamplari yaparken dikkat etmen gereken önemli konular vardir. Bunlar senin obanla daha iyi, daha rahat bir kamp geçirmeni saglayacaktir.

 

KAMPA HAZIRLIK

Bir oymaga, bir obaya katilir katilmaz kamp için hazirlanmaya baslarsin. Oba ve oymak toplantilarinda oynadigin oyunlarla kampta kullanacagin dügümleri ögrenirsin. Katildigin yarislar sana balta tutmayi, sirt çantasini yerlestirmeyi, çadir kurmayi ögretir.

 

KAMP ÇESITLERI

İzcilikte çesitli kamp olanaklari bulacaksin. Tüm kamplara katilmaya çalis.

Kisa Dönemli Kampçilik: Bu kamplar hafta sonlarinda ya da tatil günlerinde, yakin yerlerde düzenlenir.

Uzun Dönemli Kampçilik: Bir hafta ya da on gün sürer. Oymaginin her yaz gerçeklestirdigi kamplar bu tür kamplardandir. Genellikle il İzci temsilciligine ya da teskilata ait kamp alanlarinda düzenlenirler.

"Doga Yürüyüsü / Doga yürüyüsü" Kampçiligi: Bu tür kampçilik için belli bir baslangiç yerine gider ve buradan çantan sirtinda yola çikip dogada yol alirsin.

Macera Kampçiligi: Bu kamplar yasadigin yerden uzakta hatta belki bir yabanci ülkede yapilir. Bu kamplarda dagcilik, dalma, balikçilik gibi özel beceriler kazanabilirsin.

Havacilik Kamplari: Bu kamplarda İzcilere hava araçlari tanitilir, havacilik tarihi ile ilgili bilgiler verilir, mümkün oldugu oranda uçus yaptirilir. Ayrica havacilikla direk ilgisi olan haritacilik, yönler, haberlesme gibi konularda islenir. Model uçak kurslari, kagit uçak yarismalari da hava İzci kampi faaliyetlerindendir.

Deniz kamplari: İzcilerin yüzme egitimi aldiklari, sal ve bot yapimini ögrendikleri, cankurtaran egitimi aldiklari kamp türüdür. Firsat bulunursa yelken kullanma, gemi modeli yapma, sörf yapma egitimi de verilir.

Kis Kampçiligi: Kis aylarinda hem kis kosullarinda kamp yapma egitiminin verildigi, soguktan korunma, korugan yapma , iglo yapma, kis kampinda beslenme ve kiyafet seçimi egitimlerinin yapildigi kamp türüdür. Kis kampinda kayak yapma firsati varsa kayak egitimide verilir.

Bir oymaga, bir obaya katilir katilmaz kamp için hazirlanmaya baslarsin. Oba ve oymak toplantilarinda oynadigin oyunlarla kampta kullanacagin dügümleri ögrenirsin. Katildigin yarislar sana balta tutmayi, sirt çantasini yerlestirmeyi, çadir kurmayi ögretir.

 

KAMPIN PLANLANMASI

Kampa çikma günü kararlastirildiginda, obanla kampin planlanmasi için daha önceden bir araya gelirsin.

-Kisisel Malzeme: Nelere ihtiyacimiz olacak. Neler götürecegiz?

-Oba Malzemesi: Çadir ve kap-kacak. Bunlari kim tasiyacak?

-Yemek ve Yiyecek Listeleri: Ne yiyecegiz? Kaça mal olacak?

-Ulasim: Kampa yürüyerek mi gidecegiz? Yoksa özel tasit mi kiralayacagiz? Gezi için izin almamiz gerekiyor mu?

-Kamp Alani: Nereye gidecegiz, bu alanda kamp yapmak izne ihtiyacimiz var mi?

-Ateş Yakma: Ateş yakmak için özel izin almamiz gerekiyor mu?

-Zaman: Ne zaman yola çikacagiz, ne zaman dönecegiz?

-Izin: Velilerden alinacak izin belgeleri tamam mi?

-Etkinlik Plan: Neler yapacagiz? Kararlastirdigimiz etkinlikler için ne tür araç, gereç götürmeliyiz?

Bütün bunlari kararlastirabilmek için uzun bir toplantiya katilman gerekecek ama bu toplanti ayni zamanda sana heyecan ve mutluluk verecek.

 

KAMP MALZEMEN

KAMP MALZEMESININ YERLESTIRILMESI

Kisisel kamp malzemeni listeye göre sayarak çantana koymak için hazirla. Malzemeleri gruplar halinde daha küçük çanta ve torbalara koyun. Bir İzcinin sirt çantasi bir çantalar çantasidir. Ayni türden esyalar yerde ayni torba ya da çantada bulunurlar. Bu durum kolay toplanmani ve sirt çantanda aradigini kolay bulmani saglar. Çantalar ya da torbalar kumas ya da plastik olabilir.

 

KAMP GIYSILERI

Hiç süphesiz, kampta sürekli üniformani giymek istemeyeceksin. Hava sicaksa kisa kollu tisortunu, serinse uzun kollu kazagini giyecek, soguk havada ise yanina bir kazak ya da mont alacaksin, yagmur olasiligina karsi yagmurlugunu ya da pançonu almayi da unutma. Ve her türlü hava sarti için uygun alti kauçuk ayakkabilarini da al.

Giysileri hem hava kosullarina daha kolay uyum saglaman hem de terlemeyi engellemek için kat kat giyecegini unutma. Bu nedenle de kiyafet seçerken önü kolay açilan fermuarli veya dügmeli kiyafetleri hemen giyip çikarabilmek için en üst kata giyecek sekilde plan yap.

 

SIRT CANTALARI

SIRT ÇANTASINI NASIL YERLESTIRECEKSIN?

Sirt çantani yerlestirirken kampta en son kullanacagin malzemeyi en alta koy. Yumusak parçalari sirt çantanin sirtina dokunacak tarafina yerlestir. Yagmurlugunu kolayca alabilecegin bir yere hemen en üste koy. Acil durumlarda kullanacagin malzemeleri en üstte bulundur. Çantani ihtiyacin olan malzemeyi kolaylikla bulabilmen için mutlaka sen yerlestir. Çerçeveli bir çanta tasiyorsan yatak malzemeni yuvarlayip, naylona sararak sirt çantanin altinda tasiyabilirsin.

Sirtina batabilecek malzemeleri çantanin sirtina gelecek bölümüne yerlestirme. Sirta gelecek bölüme havlu türü malzemelerini koy. Malzemelerini türlerine göre ayir ve bunlari daha küçük çanta veya torbalara koy. Agir ve genis malzemeler en altta olmak üzere hafif ve küçük malzemeler üstte olacak sekilde yerlestir. Yerlestirmeyi yaparken sag / sol agirlik dengesine de dikkat et. Kullandigin kirli çamasirlarini ayri bir torbaya koy.

Çantani sirtina taktiktan sonra çantanin kusaklarini sikarak ve kemerlerini iyice gergin baglayarak sallanmasini engelle.

 

OBANIN KAMP MALZEMESI

Kampa ulasir ulasmaz hemen nelerin yapilmasi gerektigini düsün. Çadirlar kurulacak, ocaklar yapilacak, Ateş yakilacak, yemek pisirilecek en iyisi obayi görev dagilimina göre gruplara bölmek;

 

 

1- Çadir kurucular,

2- Yemekçiler

3- Odun toplayicilar

4- Sucular gibi.

Bu gruplar ihtiyaca göre arttirilabilir veya birlestirilebilir.Gruplarin ihtiyaç duyacagi malzemelerin listesi;

Çadir Kurma Grubu Malzemesi:

Çadirlar

Direkleri kaziklari ve germe ipleri ile yemekhane gölgeligi

Oba bayragi

Türk Bayragi

Balta, testere, kürek

Asagidakileri içeren tamir paketi;

Biley tasi, igne, tel, naylon ip, çivi

Dikis kutusu, dikis igneleri, iplik, çengelli igneler

Ilk yardim kutusu

Plastik çanta içinde tuvalet kagidi

Elektrik feneri.

Yemek Pisirme Grubu Malzemesi:

Asagidakileri içeren yemek pisirme paketi;

Tencere, kizartma tavasi, servis tabagi, fincan.

Asagidakileri içeren servis paketi;

Büyük biçak, büyük kasik, büyük çatal, spatula, konserve açacagi, süzgeç, tutaç, kova

Malzeme yikamak için plastik legen

Çesitli boylarda plastik yiyecek torbalari

Sekerlik, tuzluk, biberlik, alüminyum folye kagidi

Su geçirmez muhafaza içinde kibritler

Plastik örtüler

Temizlik malzemeleri

Bulasik bezi

Bulasik teli

Plastik torbada kagit havlular

Bulasik deterjani

Büyük çöp torbalari

Odun Toplama Grubu;

Balta

Testere

Kürek

Ip / Halat

Su tasima grubu:

Sapli Bidonlar

 

CADIRLAR

ÇADIR NASIL KURULUR ?

Çadir kurarken izlemen gereken islemler;

1 - Çadiri kuracagin yerin düzgün, hafif egimli olmasina dikkat et. Tabanda yatarken sirtina batacak herhangi bir seyin olmadigindan emin ol. Tabanin gelecege yere çadir kirletmesin ve nemi alsin diye gazete kagidi veya branda kumas serilmesi uygundur.

2 - Iki/Dört kisilik bir çadiri kurmadan önce kapi bölümünü kapat. Kapisi meydani gösterecek sekilde ayarla. Dört ucunu dogru açidan çakacagin kaziklarla tuttur.

3 - Çadir tipine göre direkleri yerlestir veya yuvalarindan geçir. Direk gergi ipleri için kaziklari çak. Çadirin direklerini dik, ipleri kaziklara geçir. Gergi bagini kullanarak bagla. Güneslik (yagmurluk) varsa tak.

4 - Kenar gergileri için kaziklari çak, gergi iplerini kaziklara geçir. Bütün iplerin gergin olup olmadigini, çadir kenarlarinin düz olmadigini kontrol et.

5 - Çadirin etrafina yagmur oluklari açarak yagabilecek yagmurun çadirin tabanina gelmesini engelle.

6 - Çadir torbasini ve diger malzemeleri çadirin içine koy, çadiri toplama sirasinda arama.

 

ÇADIRIN BAKIMI ?

Kamptan ayrilacagin zaman çadirini dikkatle sök. Çadirini sökmek için kurarken izledigin basamaklari bu sefer tersten baslayarak uygula.

 

Çadirini söktükten sonra üzerindeki tozu, topragi, kuru otlari temizle. Çadirini katla ve yuvarlayarak rulo yap. Çadirini kullanmadigin zaman kuru bir yerde sakla. Kamptan ayrilirken çadirini nemli olarak topladinsa, yerine kaldirmadan önce aç kurut ve yeniden ayni sekilde topla. Çadirini toplarken, kapi örtüsünü dikkatlice çadirin disina çikarip düzgün bir sekilde yaymayi unutma.

Çadirinin içinde botlarinla yürüme. Içinde mum gibi zarar verecek seyler yakma.

 

UYKU TULUMUN veya KAMP YATAGIN

Uyku tulumlari kampçiligi daha rahat hale getiren kamp gereçleridir. Uyku tulumlari degisik hava kosullarinda kullanilmak üzere çesitli kalinliklarda imal edilirler. Genelde +3 derecelik uyku tulumlari mevsimlik kamplar için yeterlidir. Ancak daha soguk hava kosullarinda kamp yapilacaksa eksi sogukluk derecelerinde kullanilabilecek uyku tulumlari alinmalidir. Kis kamplari ve dag tirmanislari için -40 dereceye kadar kullanilabilen uyku tulumlari vardir. Uyku tulumlarinin islanmamasi, islak paketlenmemesi, havalandirilmasi ömrünü uzatacaktir.

Uyku tulumu olmamasi durumunda; basit bir kamp yatagi yapabilmek için plastik ya da naylon örtünü yere yay. Eger köpük ya da süngerden bir yatagin varsa örtünün üzerine koy, böyle bir yatagin yoksa minder olarak kullanabilecegin giysileri katla, bunlari yattigin zaman basinin, belinin ve bacaklarinin üst kisimlarinin gelecegi yerlere koy. Battaniyelerini ya da uyku tulumunu tak ya da minderlerin üzerine koy.

Su kamp kuralini sakin unutma, üzerinde oldugu kadar altinda da örtün olmali. Ancak bu sekilde yerden gelebilecek sogugu engelleyebilirsin.

Mevsim yazsa ve tek bir battaniye kullaniyorsan battaniyenin üçte birini yataga ser, üzerine yat, battaniyeyi üzerine çek, battaniyenin açik ucunu altina dogru sikistir, ayaklarini kaldir, battaniyenin alt ucunu ayaklarinin altina yerlestir. Böylece battaniyeye iyice sarilmis olacaksin. Eger uyku tulumun yoksa iki battaniye kullanarak bir uyku tulumu yapabilirsin.

Battaniyelerden birini alta yay, digerini üçe katlayarak birinci battaniyenin üzerine koy, üçe katladigin battaniyenin açik kenarini büyük çengelli ignelerle tuttur. Alt ucu yukari dogru katla ve tuttur. Alttaki battaniyenin serbest uçlarini üstteki battaniyenin üzerine kivir çengelli ignelerle tuttur, alt ucu asagiya dogru kivir.

 

OBANIN KAMP YERI

KAMPIN KURULUSU

Kampa varir varmaz oba veya ünite flamani dik.

Güzel! Tüm obanla birlikte kamp yerine geldin. Simdi sira kampi kurmaya geldi. Ama dur, hemen degil, önce çantalarinizi indirin, obaniza yakisan bir biçimde bir birbirinin yanina, düzgün bir sira halinde dizin. Daha sonra obabaşınizin liderliginde kamp alanini dolasin. Kampi en iyi biçimde nasil kurabileceginizi konusun. Sonra herkesin yapacagi isi belirleyerek çalismaya baslayin.

 

KAMPIN KURULMASI ISININ ORGANIZASYONU

Iyi bir obada kampin kurulma isi oba üyeleri arasinda paylastirilir. Takimin yarisi çadirlarin kurulmasindan, tuvaletlerin yapilmasindan kamp Ateşinin hazirlanmasindan sorumlu olurken diger yarisi da su ve odunun tasinmasi, ocagin yakilmasi, yiyeceklerin ve mutfak malzemelerinin yerlestirilmesi, yemegin pisirilmesi ve servis islerini üstlenir. Iyi organize olmus bir obayi is basinda seyretmek bir zevktir.

Çadirlar yerden bir anda yükselir. Tencerelerin altinda Ateş çitirdamaya baslar. Daha sonra, ne oldugunun farkina bile varmadan çadirlarin basi "Her sey tamam" diye raporunu sunar. Mutfakçilarin sefi ise öteden "Yemek hazir" "Haydi sofraya" diye haykirir.

 

KAMP YIYECEKLERININ SAGLIKLI BIR SEKILDE SAKLANMASI

Kamp yiyeceklerini üç gruba ayirabilirsin. Süt, et gibi soguk yerde saklanmazsa bozulan yiyecekler.

Serin yerde tutulmasi gereken taze meyve-sebze, sucuk, salam, sosis, yag gibi yiyecekler.

Konserveler ve benzerleri.

Ilk iki gruptaki yiyecekleri buzdolabina koy. Kamp yerinde buzdolabi yoksa ve kamp alanina yakin bir dere varsa bu yiyecekleri kapakli kaplara koyup akan suya yerlestir. Yerinden kipirdamamasi için kaplarin üzerine agir taslar koy. Hava sicaksa kampa süt yerine süt tozu götürmen dogru olur.

Içme suyu: Yalnizca güvenli sulari kullan, yemek pisirmek ve içmek için kullanacagin suyu bidonlarda ya da kapali kaplarda sakla.

 

YANGINA KARSI ÖNLEM

Çadirinin yaninda devamli olarak su bulundurman iyi olur. Bu is içi yeterli sayida kova yoksa büyük teneke kutulardan yararlanabilirsin.

Kamp Ateşini her zaman kontrol altinda tut. Iyi İzci küçük Ateş ile islerini görebilen İzcidir.

 

ÇÖP

Kamp yaptigin yerin kurallarini ögren, bazi kamplarda düzenli olarak bosaltilan çöp bidonlari vardir. Bazi kamp yerlerinde ise çöpünü yakarak yok edilmesine izin verilir. Bu gibi yerlerde çöpünü yakmak için ocagindaki Ateşi kullan. Yemegini pisirdikten sonra Ateşin üzerine parmak kalinliginda dallar koy, çöpü bunlarin üzerine bosalt. Çöp kuruduktan sonra yanmanin tamamlanmasi için Ateşe yeni dallar at. Bos teneke kutularini yika ve üzerlerine vurarak düzlestir. Bos sise kavanozlari, yakarak yok edemeyecegin çöple birlikte dayanikli bir plastik torbaya koy. Kamptan ayrilirken arkanda hiç çöp birakma, torbaya doldurdugun çöpleri en yakin çöp bidonuna at.

 

TUVALET

Kamp yerinde ya da yakininda tuvalet yoksa sen ve arkadaslarin kendiniz bir tuvalet hazirlamak zorunda kalacaksiniz. Tuvalet, çadirlarin, mutfaktan, dere ya da göl kenarindan en az 30 m. uzakta olmalidir. Etrafi çalilarla ya da çadir bezi ile çevrilebilir. Bir gecelik kamp için bir kürek genisliginde 30 cm. derinliginde 6-8 kürek uzunlugunda bir çukur kaz, çukurdan çikanlari, çukurun kenarina yig. Küregi kenara yigdirin topraga saplayip orada birak. Her kullanistan sonra çukurun üzerine biraz toprak at. Tuvalet kagidini yere sapladigin üst tarafi çatal bir çubuga as ve üzerine plastik bir torba geçir .

 

VII-ORMAN ALETLERIN

ORMAN MALZEMESİ

Bıçak, balta, testere ve kürek ormanda kullanılacak malzemelerdir.

 

İZCİ CAKISI

İZCİ ÇAKISININ BILENMESI

Çakini yaglanmis bir biley tasinda bile. Çakinin keskin tarafini tasa daya ve yatay olarak tutup içeriye dogrul tasa sürt sonra çakinin yüzünü ters çevir, bu sefer ayni hareketi disariya dogru tekrarla, ayni islemleri biçagin keskin yüzü boydan boya bilenip, keskinlesinceye kadar tekrarla, isin bitince biçagin yüzün sil.

 

BIÇAGIN BAKIMI

Biçagin en degerli malzemendir. Ona iyi bak.

Biçagini her zaman kuru, temiz ve keskin tutu.

Biçagini asla onu köreltecek ya da kiracak seyleri kesmek için kullanma.

Biçagini yerden uzak tut, nem ve toz biçagini bozar.

Biçagini Ateşten uzak, tut, Ateşin isisi çeligi bozar.

Biçagini kullandiktan sonra dikkatle sil ve muhafazasina koy, çaki ise kapat.

Çaki kullaniyorsan ek yerlerini arada sirada makine yagi ile yagla.

 

İZCİ BALTASI

BALTANIN BILENMESI

Baltanin keskin olmasini istiyorsan onu sik sik bilemelisin. Baltani bilemek için baltanin basini, baltanin sapi yukariya, keskin yüzü disariya gelecek sekilde tut, kuru biley tasini yukaridan asagiya dogru dairesel hareketlerle baltanin yüzüne sürt.

 

BALTANIN BAKIMI

Baltan özel bir bakim ister, onu ihmal etme.

Baltani keskin tut.

Baltanin basinin sapa iyice oturdugundan gevsek olmadigindan emin ol.

Baltanin yere degmesine izin verme ki paslanip, körlesmesin.

Yonttugun ya da kestigin odunun altinda her zaman bir kütük olsun.

Kullanmadigin zaman baltanin keskin agzini kapat. Bunun için baltani bir kütüge sapla ya da muhafazasina koy veya bir kumas parçasi ile sar.

 

 BALTANI NASIL KULLANACAKSIN

Bir odun parçalamak ya da yontmak için altina mutlaka bir destek koymalisin yoksa baltan yere çarpar. Bir kütük bu isi görebilir.

Bir odunu iki parçaya bölmek için baltanin agzini sol elinle tuttugun oduna, enlemesine ama tam olarak dik degil hafifçe meyilli bir sekilde hafifçe 

sapla. Bilek hareketi ile odunu ve baltayi birlikte kaldirip hizla destek olarak kullandigin kütüge indir. Odunu ilk hareketle kesemezsen ayni hareketi odun kesilinceye kadar tekrarla.

Eger odun bu sekilde kesilemeyecek kadar kalinsa odunu kesmek istedigin yerden kütüge dayayarak üzerine önce V seklinde genis bir çentik aç. Odunu boydan boya ikiye ayirmak istiyorsan hafife sapla. Odunu ve baltayi birlikte kaldir ve hizla kütüge indir. Tüm kütüge çarptigin anda baltayi ya da odunu hafifçe bük. 

 

BALTA - BIÇAK KULLANIMINDA GÜVENLIK

Unutma ki balta odunlari degil, insanlari da kesebilir. Baltani kullanirken baltanin kontrolünü kaybedip, bir yerini kesebilirsin. Bu nedenle, balta ve biçak egitimi almadan bunlari kullanmamalisin.

Baltani baskasina verirken dikey olarak ve baltanin basi asagiya gelecek sekilde tut, karsindakine sapin uç tarafini ver. Baltayi alan sensen, baltayi emniyetli bir sekilde tuttugunu, karsisindakinin onu birakabilecegini belirtmek için "Tesekkür ederim, aldim" de.

Baltasini iyi kullanan bir İzci alti vurusla bir çadir kazigi yapabilir.

 

TESTEREN

TESTERENIN KULLANIMI

Testerenin kullanimi kesmek istedigin seye göre degisir. Genelde bir seyi kesmek istediginde, kesmek istedigin seyi sikica tut, testereyi bastirmadan hafif hafif öne arkaya hareket ettir. Odunu parçalara ayirmak için bir ucunu bir kütügün üstüne, bir bölümü disarida kalacak sekilde koy. Yere diz çok, bir ayagini odunun diger uçunun üstüne koy, açikta kalan tarafi kütüge çok yakin bir yeden kes.

 

TESTERENİN BİLENMESİ

Testerenin dişleri köreldiğinde bir törpü ile bile. Törpüyü her bir dişten yukarıya doğru sürt, önce testerenin bir yüzünü sonra diğer yüzünü törpüle.

 

KAMP KÜREGIN

Bir diger yararli kamp malzemesi de kürektir. Ana öyle büyük bir bahçe küregi degil. Agzinin 10 cm. eninde olan küçük bir kamp küregi. Böyle bir kürek kamp alanini düzene sokmakta, bitki örtüsünü korumakta çevre temizliginde isine yarayacaktir.

Ateş yakacagin zaman üst topragin ve bitki örtüsünün bozulmamasi, organik maddelerin yanmamasi için üst ana topragi üzerindeki bitki örtüsü ile birlikte tabakalar halinde çikar, gölge bir yere koy. Ateşle isin bitip söndürdükten sonra külleri yere göm ve küreginle belleyerek çikarttigin toprak kaliplarini yerine yerlestir. Küregin Ateşin etrafindan da ise yaracaktir. Küreginle etrafa uçusan kivilcimlari söndürebilirsin. Küregin bulasik suyu kanalini, tuvalet çukurunu, yiyecekleri saklamak için soguk hava deposu olarak kullanabilecegin kanal ve çukurlari açmakta da isine yaracaktir.

Üst topragi küreginle bozmadan çikarabilir ve daha sonra yerine yerlestirirsin.

 

VIII-DÜGÜMLER

DÜGÜMLER VE BAGLAR

Bugüne kadar evinde çesitli ihtiyaçlarini gidermek için degisik dügümler kullandin. Bir paket yapmak, çamasir ipi germek bazi dügümleri bilmeni gerektirir. İZCİLİK çalismalarindaki ihtiyaçlarin için birkaç tane daha ögreneceksin. Kampa çiktiginda çadirini kurar, tesis yaparken dügümleri kullanacaksin. Kilavuzluk, dagcilik, kayakçilik gibi uzmanliklarda da bazi özel dügümler ögreneceksin. Ögrenecegin tahlisiye bagi belki de bir gün bir hayati kurtarmanda sana yardimci olacaktir.

İzci dügümleri kolay yapilan, kendiliginden çözülmeyen fakat arzu edildiginde kolayca çözülebilen dügümlerdir.

Özelligine uygun durumlarda kullanilirlar. İzciler çogu islerini, özellikle İzci tesislerini sargilari, ipler yardimiyla dügümleri kullanarak yaparlar.

İzcilerin, bulunduklari asama itibariyle belli dügümleri bilmeleri gerekir. Pek çok İzci dügümü vardir. Bunlarin tamamini tüm İzcilerin bilmesi oldukça zordur. Ancak İzci dügümlerine karsi özel meraki olanlar bu dügümleri zaman içinde ögrenirler. Çok kullanilan bazi dügümleri ise her İzcinin bilmesi gerekir. Örnegin; camadan, sancak, kazik vb. dügümler ögretilirken ögreten ile ögrenenin ayri yönde durmalari, ögrenmeyi kolaylastiracaktir.

 

DÜGÜM CESITLERI

DOGRU KULLANIM IÇIN DOGRU DÜGÜM

Dügüm atmanin sirri, dogru dügüm kullanmak ve onu mükemmel baglamaktir. Is görmesini istedigin sürece açilmayip istedigin zaman kolayca çözebilecegin dügüm dogru dügümdür.

Yanlis dügüm ise uygunsuz bir anda çözülebilen ya da sikisip daha sonra açmak istediginde çözülmeyen dügümdür. Sekilleri dikkatlice izleyerek İzci dügümlerini ögrenebilir, birlikte eglenebilirsiniz.

Baslangiç için kalin bir ip veya halat kullanin. 2 m. uzunlugunda 1 cm. kalinliginda bir halatla elinizde önünüzde veya kendi bedeniniz etrafindan dügüm çalismalari yapin. Genellikle bir dügümü gerçekten ögrenip ögrenmediginizi anlamanin yolu, onu karanlikta atmaya çalismaktir. Dügümü her zaman iyi bir isikta atma sansina sahip olamayabilirsiniz.

Camadan: Iki ipi birbirine ve ilk yardimda sargi islerinde kullanilir.

Kazik: Bir ipi direge, kaziga veya da agaca baglamak için kullanilir.

Balikçi: Islak ve kaygan iki ipi birbirine baglamak için kullanilir.

Tahlisiye: Hiç çözülmeyen bu dügüm kurtarma islerinde kullanilir.

Kisaltma: Gevsek ipleri kisaltma ve gerdirme için kullanilir.

Sancak: Kalinliklari ayri veya bayraklari bayrak diregindeki ipe baglamakta kullanilir.

Dülger: Bir ipi, bir direge veya kütüge tespit etmek için kullanilir.

Balikçi: Direge veya halkaya bir ipi baglamak için kullanilir.

Kelepçe: Yangindan kurtarilanlari asagiya indirmede kullanilir.

Çikmali: Çekme veya tasima ilmigi olarak kullanilir.

Sekiz: Ince iplerin uç kisimlarinin açilip, dagilmamasi için kullanilir.

Germe: Çadir iplerinin kayici gergi dügümü olarak kullanilir.

Direklerin Baglanmasinda,

Yanyana: Önce kazik dügümü atilir. Daha sonra ipi iki agaç arasinda sekiz seklinde dolastirilir ve iki agaç ortasinda birkaç tur döndürülerek, kazik dügümü ile bitirilir.

Kare: Önce bir kazik dügümü atilir. Sonra dik açi seklinde sargilar yapilir ve basta atilan kazik dügümü ile bitirilir.

X seklinde: Önce iki agaca dülger atilir. Sonra sira ile, agaçlarin üstünden ve altindan geçirilerek sikica baglanir. Sonunda kazik dügümü atilarak bitirilir.

 

TESIS YAPIMI

Tesis yapiminda kullandigin tüm baglar saglam olmali ve kaymamali. Bunu saglamak için tesis projelerini olustururken üçgenlere yer ver.

Yaraticiligini kullanarak daha degisik tesisler yapabilirsin. Tesis yaparken göz önünde bulundurman gereken sey yapacagin tesisin gerçekten ise yaramasi ve kullanilmasidir.

Tesis yaparken agaçlara zarar vermemen, yas agaç ve dallari kesmemen gerektigini hiçbir zaman unutma.

Bu sayfalar en iyi 800x600 ekran çözünürlüğü ve high-color renk ayarı ile izlenebilir.
Internet Explorer 5+ ve üstü kullanmanızı tavsiye ederim.